Život vládcu elektriny

Elektrizujúca a magická

Marta Moravčíková

Spomínali sme na Djuku so smiechom, čo je jediný spôsob, ako možno spomínať na nebožtíkov, hovorí Nikola Tesla, keď sa v myšlienkach vracia k svojej mame. K jedinej ľudskej bytosti, na ktorej mu záležalo väčšmi ako na práci.

» celý text «

Foto: MartaM

Mimo zákona

Vojtech Moravčík

Skončil sa september 2013 a naše psy sa ocitli mimo zákona. Slovenskí štátni „premianti“ v parlamente si povrchne prečítali európsku smernicu a implementovali všeobecnú povinnosť čipovať psy, mačky a fretky. Ako je možné, že novelizovaný zákon č. 39/2007 Z. z., platný od 1. 11. 2011, ktorý povinnosť čipovania zaviedol, nikto nečítal, nenapadol a nekonfrontoval so zákonmi všadeprítomnej Európskej únie? Vysvetlenie je iba jedno: jediné, čo poslanci vedia, je – hlasovať.

» celý text «

Foto: Don O'Brien (flickr.com)

Záhada, ktorá odhaľuje

Marta Moravčíková

Bulo – tak sa na Považí hovorí plemennému býkovi; a možno ešte alfa samec, presvedčený, že je pupkom ľudstva. Podstatný pritom vôbec nie je on, bulo, ale naše hodnotenie jeho miesta v našom živote. Presnejšie, naše zbožštenie teľaťa, ktorým kedysi bol.

» celý text «

Foto: oerenhard1

Rúca sa ďalší veľký sen?

Richard Sťahel

To, čo malo oslobodiť, sa obracia vo svoj opak a stáva sa nástrojom kontroly, obmedzovania a veľmi pravdepodobne aj útlaku.

» celý text «

Komu (a prečo) to vyhovuje?

Komu (a prečo) to vyhovuje?

Richard Sťahel

Nastavenie systému financovania slovenských univerzít spôsobuje, že úroveň vzdelávania a jeho výsledok sa na slovensku prispôsobuje študentom, ktorí na štúdium nemajú predpoklady. A to je prevažná väčšina poslucháčov slovenských vysokých škôl.

» celý text «

Biť, či nebiť?

Biť, či nebiť?

Marta Moravčíková

Vyčnievať je príjemné, ale aj to bolí. Vyčnievať je sympatické, ale aj riskantné, ba môže to byť až nebezpečné.

Človek totiž ťažko akceptuje tých, čo sú priveľmi iní než on sám. Pretože je ľudské ťažko prežierať cudziu – väčšosť.

» celý text «

O cestovaní

O cestovaní

Richard Sťahel

Je pravdepodobné, že nasledujúce generácie budú považovať cestovanie pre zábavu za environmentálny zločin. Neznamená totiž len plytvanie vyčerpateľnými zdrojmi a znečisťovanie životného prostredia nevyhnutnými exhalátmi. Prináša aj priamu devastáciu turistických oblastí – environmentálnu, kultúrnu, a v neposlednom rade aj devastáciu hospodársku.

» celý text «