Foto: Adrian Clark (flickr.com)

Už ju vraj nič neprekvapí

Rudolf Hrčka

Ticho nočnej izby preťal hrozný výkrik. Fľaša s genciánkou letela na stenu a krásne do fialova ju vymaľovala. Nasledoval skok dozadu a Terku zastavilo až zrkadlo na stene. Skončila v chirurgickej ambulancii s dvanástimi stehmi vo vlasovej časti hlavy.

» celý text «

By Pho Tel

Objektivita

Marta Moravčíková

Stalo sa už akousi našou národnou črtou obliekať svoje názory podľa vkusu tých, ktorým ich práve servírujeme, dívať sa na každú situáciu cez iné okuliare, mať na každý deň a na každého človeka iný meter. Na tom nič nemení čas, spoločenské zriadenie, ktoré práve vládne, ani to, čo hlásame.

» celý text «

Foto: Ravages

Čo znamená „povstať“

Marta Moravčíková

Podľa najnovších poznatkov žiaci a študenti vzhľadom na katastrofálnu neznalosť svojho materinského jazyka nevedia nielen to, čo znamená pojem povstať či povstanie. Nevedia ani to, že v histórii ich vlasti, ak, pravda, vedia, čo je vlasť, nejaké povstanie (dokonca Povstanie s veľkým P) bolo. Našťastie o ňom na rozdiel od našich vládnych plagiátorov a nevzdelancov aspoň nič nepapagájujú.

» celý text «

Leopold Moravčík: Posledný liptovský kuruc (2022, Perfekt)

Do škôl, kuruci!

Marta Moravčíková

Viete, čo je deladzídeň? Alebo armáles, fokoš, lônik, okovitka či libertáše a libertíni? Dozviete sa to v knihe Posledný liptovský kuruc. Pobaví nás, naplní zvedavosťou a často aj chuťou dopátrať sa po jej dočítaní ďalších faktov, ktoré súvisia s významnými udalosťami našich dejín nielen v Liptove. A ak si podmaní osvietených učiteľov a učiteľky…

» celý text «

Foto: Craig Marren (flickr.com)

Ženy, blondíny a iná hydina

Mária M. Kusá

Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov sa v spoločnosti bežne objavovali rôzne vyjadrenia o tom, že ženy sú hlúpe, povrchné, bez inteligencie aj zmyslu pre hlboké myšlienky. Ich jediným zmyslom sú vraj plytké reči…

» celý text «

Foto:

Životné maximum

Marta Moravčíková

Sú takí ľudia, ktorí vedia dať, aj čoho sa im samým nikdy nedostalo, a nepýtajú za svoj podarúnok zmenku. Sú a zostávajú.

» celý text «

Foto: Michael J (flickr.com)

Riziko povolania

Marta Moravčíková

Dostala som raz ponuku prenocovať v spacáku v depozitári Oravskej galérie. Ak sa vraj nebojím myší, ktoré tam zvyknú korzovať celé noci… Bojím, ale aj tak som vzhľadom na okolnosti s vďakou prijala.

» celý text «